Vandaag is het:
 
 
Groningse en Drentse scooterrijders vertellen hun verhaal
laatste update: 19:53 uur
Groningse en Drentse scooterrijders vertellen hun verhaal
Foto`s door: Archief
Tekst door: Richard Degenhart
Provincie Groningen - ‘Ik dacht: dat overkomt mij niet, ik kan hartstikke goed rijden… maar ik lag acht dagen in coma en kon niet meer lopen en praten.’ Een jonge scooterbestuurder vertelt op www.scootervrienden.nl het verhaal van zijn ongeluk. Hij werd aangereden door een auto en ondervindt daar nog dagelijks de gevolgen van. Zijn verhaal en dat van anderen op de website van Scootervrienden moeten jongeren laten inzien dat het belangrijk is om veilig op weg te gaan. Het Verkeer- en Vervoerberaad Groningen, Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe en de politie vragen in april en mei extra aandacht voor die veiligheid, door te wijzen op de website, voorlichting te geven op scholen en extra controles te houden.

In Groningen en Drenthe gebeuren geregeld (ernstige) ongelukken waar jonge scooterrijders bij betrokken zijn. Uit onderzoek blijkt dan ook dat jonge scooterrijders meer risicovol gedrag vertonen dan scooterrijders op hogere leeftijd. Om jongeren bewust te maken van deze risico’s en om veilig verkeersgedrag te stimuleren, hebben het Verkeer- en Vervoerberaad Groningen, het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe en de politie met de campagne ‘Scootervrienden’ de handen ineen geslagen.

Politiecontroles
Op www.scootervrienden.nl staan meerdere verhalen van jonge mensen die ingrijpende gevolgen ondervinden van een scooterongeluk. Daarnaast is er voor scooterrijders feitelijke informatie te vinden om veilig met hun scooter op pad te kunnen. Die informatie wordt ook uitgedeeld tijdens extra politiecontroles in beide provincies. Daarbij is extra aandacht voor de WOK-status: ‘wacht op keuren’-status. De politie geeft die status als een scooter/brommer is opgevoerd. De scooterrijder krijgt dan een rijverbod opgelegd en mag pas weer met de scooter/brommer op de openbare weg rijden als deze is gekeurd bij de RDW.

Voorlichting op scholen
Ook op scholen is extra aandacht voor scooterrijders. In Drenthe voert Koop en Co op 21, 23 en 24 april het project  ‘50cc scooterschoolevent’ uit op drie verschillende scholen. Dit project bestaat uit een praktijkonderdeel waarbij leerlingen zelf ook even scooter kunnen rijden, een rollerbanktest en een theoretische les in de klas. Zowel in Drenthe als Groningen kunnen scholen maar ook jongerenorganisaties een les van ‘Traffic Informers’ inzetten. Hierin vertellen verkeersslachtoffers hun (vaak ingrijpende) verhaal over de gevolgen van een verkeersongeval.

Terug naar de vorige pagina

 

Foto`s
Groningse en Drentse scooterrijders vertellen hun verhaal      

Bottom