Vandaag is het:
 
 
De Etnische Raad in Delfzijl overlegt over de toekomst
laatste update: 19:53 uur
De Etnische Raad in Delfzijl overlegt over de toekomst
Foto`s door: Archief
Tekst door: Gemeente Delfzijl
Delfzijl - De Etnische Raad Delfzijl organiseert op zaterdag 16 november een werkbijeenkomst over zijn toekomst in de Brede School Noord aan de Waddenweg in Delfzijl.

Deze raad – die acht etnische verenigingen in de gemeente vertegenwoordigt - staat in de huidige vorm onder druk en is toe aan modernisering en nieuwe leden. Wethouder Meindert Joostens (Sociale Zaken) van de gemeente Delfzijl opent de bijeenkomst.

Aanleiding
Aanleiding voor de bijeenkomst is een gezamenlijk besluit van de gemeente en de etnische raad om de raad te veranderen en moderniseren. In 2012 heeft de gemeente nieuw minderhedenbeleid vastgesteld. Ook heeft de etnische raad het signaal afgegeven dat de individuele leden worden overvraagd. Leden hebben hun handen vol aan het overeind houden van de verenigingen die zij vertegenwoordigen in de etnische raad. Dit zijn verenigingen voor Antillianen, Hindoestanen, Indische Nederlanders, Javanen, Kaapverdianen, Molukkers, Somaliërs en Turken.

Minderhedenbeleid
Het nieuwe minderhedenbeleid vraagt een andere rol van de etnische raad. Dit beleid houdt in dat de gemeente niet meer automatisch hulp biedt aan bepaalde groepen of leden daarvan. Deze groepen minderheden blijven onder aandacht van de gemeente, maar die wil dat zij zelf het initiatief nemen in bijzondere situaties. Vervolgens kunnen zij de gesignaleerde problemen bespreken met de gemeente.

Belang
Het college van de gemeente Delfzijl hecht veel belang aan een goede etnische raad. De leden van de bestaande raad tonen grote betrokkenheid en zetten zich in voor een toekomstbestendige krachtige nieuwe adviesraad. Hun doel is zorgen dat de minderheden hier goed vertegenwoordigd blijven en actief kunnen deelnemen aan de Delfzijlster multiculturele samenleving.

Bijeenkomst
FORUM - een onafhankelijk kennisinstituut op het terrein van multiculturele vraagstukken – en de voorzitter van Utrechtse adviesraad Saluti ondersteunen deze werkbijeenkomst. Na afloop van de bijeenkomst moet de toekomstige etnische raad in de steigers staan en ligt er een werkplan voor hoe de nieuwe raad en de nieuwe rol van de raad in 2014 verder vorm kunnen krijgen.

Terug naar de vorige pagina

 

Foto`s
De Etnische Raad in Delfzijl overlegt over de toekomst      

Bottom