Vandaag is het:
 
 
Delfzijl Frans & Vrij: een nieuwe politieke partij of publiciteitsstunt?
laatste update: 19:53 uur
Delfzijl Frans & Vrij: een nieuwe politieke partij of publiciteitsstunt?
Foto`s door: Ingezonden
Tekst door: Patrick Eijndhoven
Delfzijl - Kan de politiek in Delfzijl zich opmaken voor de komst van een nieuwe politieke partij? Of wordt aankomende woensdag op ludieke wijze aftrap gegeven aan de festiviteiten in verband met het 200-jarige bestaan het Koninkrijk der Nederlanden?

In heel Nederland wordt van 2013 tot 2015 het jubileum van ons Koninkrijk gevierd. In 1813 kwam namelijk een einde aan de Franse overheersing en in 1815 keerde de Prins van Oranje terug aan het hoofd van Nederland. In Delfzijl wordt dit ondermeer gevierd met het evenement De Laatste Vriend van Napoleon. Volgens eerdere aankondigingen zou het publiek vanaf de start op 13 november 2013 bij het evenement betrokken worden en is er net als bij het beleg, geen ontkomen aan.

Delfzijl Frans & Vrij
Toch zou dit geen verband houden met de aankondiging van een nieuwe politieke partij die op woensdag 13 november aanstaande op het gemeentehuis te Delfzijl gepresenteerd gaat worden. Theatermaker en kunstenaar Jaap van den Hoofdakker snapt ook niet waar de verwarring vandaan komt. Hij verspreide eerder deze week namens een nog onbekende groep mensen de aankondiging voor de nieuwe partij Delfzijl Frans & Vrij.

Delfzijl Frans & Vrij wil Delfzijl terugbrengen naar de gloriedagen tijdens het Beleg van Delfzijl. “Delfzijl was toen een stad van weleer, een magnifiek bolwerk dat bruiste met handel en vrijwel geen criminaliteit had,” zo laat Van den Hoofdakker in een telefonische reactie weten. Een groep met politieke ambities vindt dat Delfzijl zich tekort doet als grijze industriestad en de havenstad net als twee honderd jaar geleden weer laten bruizen.

De nieuwe ‘politieke’ partij zou Delfzijl tot een toeristische trekpleister willen maken, waar het culinair en cultureel goed toeven is. Zo zijn er plannen voor grote (muziek)festival en wordt onderzocht of Delfzijl het thuis kan worden van een nieuw museum met een collectie van een aantal grote Franse kunstschilders.

Ellen ten Damme
De vraagf blijft of deze plannen echt politieke gronden hebben en een globale omschrijving vormen van de te verwachten evenementen. Aankomende woensdag zal een en ander in elk geval een stuk duidelijker worden. Want dan zal de groep achter de ‘nieuwe politieke partij’ zichzelf bekend maken. Ellen ten Damme is door de initiatiefnemers achter Delfzijl Frans & Vrij gevraagd om de plannen op het gemeentehuis te presenteren.
Terug naar de vorige pagina

 

Foto`s
Delfzijl Frans & Vrij: een nieuwe politieke partij of publiciteitsstunt?      

Bottom