Vandaag is het:
 
 
Nederlandse windmolens zijn onvoldoende beveiligd tegen brand
laatste update: 19:53 uur
Nederlandse windmolens zijn onvoldoende beveiligd tegen brand
Foto`s door: Archief
Tekst door: Patrick Eijndhoven
Nederland - De windmolens in Nederland zijn onvoldoende beveiligd tegen brand en als het misgaat dan is de brandweer niet altijd in staat om adequaat hulp te verlenen, zo meldt BNR nieuwsradio woensdagmorgen. Deze mening is gevormd na gesprekken met verschillende experts naar aanleiding van de dood van twee onderhoudsmonteurs in Ooltgensplaat (Zuid-Holland).

"Als er een brand uit zou breken, als gevolg van oververhitting of kortsluiting zijn er genoeg brandbare materialen in de vorm van olie en smeermiddelen en hierdoor kan de brand zich gewoon sneller ontwikkelen", zegt brandveiligheidsexpert Frank Butterman op de nieuwsradio.

In Nederland staan bijna tweeduizend windmolens, mocht daarin brand uitbreken of sprake zijn van een andere calimiteit dan is het nog maar de vraag of de brandweer veel kan doen. Windmolens worden steeds groter en hoger; moderne types hebben een masthoogte van ca 80 meter, de wieken reiken tot 125 meter hoogte. Bij de superwindturbine die een poos in de Eemshaven stond reiken de wieken tot een hoogte van 177 meter. Dat is hoger dan het hoogste gebouw van Nederland, de Rotterdamse Maastoren is namelijk 165 meter. De maximale korfhoogte van de hoogwerker van brandweer Delfzijl is 34 meter.

Daarbij staan windmolens vaak op lastig bereikbare plekken zoals weilanden en moet de brandweer vaak gissen naar het model van de turbine, om over elektriciteit, de kans op blikseminslag en de draaiende wieken nog maar niet te spreken.

Er wordt gepleit om de opleidingseisen die gelden voor onderhoudspersoneel van windmolens in de offshore-industrie ook te laten gelden voor de geplande en huidige windmolens op het land. Nu geldt daarvoor alleen de Arbowet. Naast het beter trainen zou bij het afgeven van vergunningen beter moeten worden gekeken naar de omgeving.
Terug naar de vorige pagina

 

Foto`s
Nederlandse windmolens zijn onvoldoende beveiligd tegen brand      

Bottom