Vandaag is het:
 
 
Maandag mogelijk veel overlast door langstrekkende orkaan
laatste update: 19:53 uur
Maandag mogelijk veel overlast door langstrekkende orkaan
Foto`s door: Wetter Online
Tekst door: Patrick Eijndhoven
Noord-Nederland - Er wordt zwaar weer verwacht voor aanstaande maandag, diverse media spreken zelfs over een naderende orkaan. In elke geval gaat het een zware storm worden, de eerste zware sinds 1997.

Britse meteorologen spreken zelfs over een orkaan die in potentie de zwaarste kan worden sinds 1987. De orkaan die gepaard zal gaan met zware regenval, vloeit voor uit een lagedrukgebied dat zich aan het opbouwen is boven de Atlantische Oceaan. De storm strekt in de loop van zondag in noordoostelijke richting en zal naar verwachting eerst Groot-Brittannië bereiken. Daarna trekt de storm verder richting Denemarken en zal daarbij voor de nodige overlast zorgen in (Noord-)Nederland.

Gevaarlijke situaties en schade
Gezien de intensiteit van de storm, windkracht 9 tot 10 en windstoten met uitschieters tot 130 km/uur, moet men rekening houden met gevaarlijke situaties en schade. Veel bomen staan nog vol in blad en krijgen het daarom zwaar te verduren. Afgebroken takken of ontwortelde bomen als gevolg van de vele regenval en harde wind vallen niet uit te sluiten. Mensen worden geadviseerd hun tuinmeubilair en andere losse spullen vast te zetten of binnen te halen.

Verkeersovertlast
De ANWB verwacht maandag naast een hele drukke ochtendspits, dat ook (brom)fietsers veel last zullen hebben van de storm. Voor alle verkeersdeelnemers is het lastig het stuur recht te houden met de verwachte windsnelheden. Ook afgebroken takken, afgevallen ladingen en andere rondvliegende troep zijn hinderlijk voor het verkeer, zo schrijft de ANWB op haar website.

Ook het vliegverkeer in delen van Europa zal door de naderende orkaan gehinderd worden. Britse luchthavens, waaronder Heathrow waarschuwen op hun website voor vertraging en geannuleerde vluchten. Voor het scheepvaartverkeer is in alle districten een waarschuwing afgegeven in verband met een zuid tot zuidwesterstorm, toenemend tot kracht 9-10.
Terug naar de vorige pagina

 

Foto`s
Maandag mogelijk veel overlast door langstrekkende orkaan      

Bottom