Vandaag is het:
 
 
Geen hulp mogen bieden buiten ziekenhuisterrein blijft vreemd verhaal
laatste update: 19:53 uur
Geen hulp mogen bieden buiten ziekenhuisterrein blijft vreemd verhaal
Foto`s door: Archief
Tekst door: Patrick Eijndhoven
Delfzijl - ‘Is ons land zo verpest door regels dat de mensen er niet meer toe doen? Asociaal, echt onbegrijpelijk!’, de 53-jarige mevr. Witjes uit Delfzijl kan er met haar verstand maar niet bij. Dinsdagmiddag omstreeks kwart over één werd op de kruising voor het Delfzicht ziekenhuis een 89-jarige vrouw werd aangereden. Omstanders schoten te hulp maar er waren nog geen echte hulpverleners en de vrouw had toch een behoorlijke smak gemaakt. Witjes spoedde zich daarop naar de balie van het ziekenhuis en vroeg naar aan arts of verpleegkundige om het slachtoffer te helpen.

Maar aan dit verzoek konden -of mochten- de medewerkers van het ziekenhuis niet voldoen. Om verzekeringstechnische redenen zo werd gemeld, tot grote frustratie van de omstanders. 'Ik heb geroepen of ze gek waren geworden omdat er een oude bejaarde vrouw inmiddels al 20 minuten net buiten de poort van het ziekenhuis gewond op de grond lag,' zo laat Witjes weten. 'Schande! ze moeten zich doodschamen daar.' Want sinds wanneer zijn regels belangrijker geworden dan een mensenleven?

Een verpleegkundige van de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) wist inderdaad aan Eemskrant te bevestigen dat zij vanuit het ziekenhuis geen eerste hulp mogen verlenen op de openbare weg, dit zou zijn volgens een besluit van de Nederlandse regering en de Inspectie van Volksgezondheid. Ook mogen de verpleegkundige van de SEH geen patiënten van straat naar de afdeling Spoedeisende Eerste Hulp brengen, omdat dit onder het fenomeen zelfverwijzers valt en voor de patiënt betekent dat die de rekening zelf vanuit het eigen risico mag betalen. Er zal dus ten alle tijde een ambulance moeten komen voor behandeling en vervoer naar het ziekenhuis.

En alhoewel de tweede redernering nog enigszins te begrijpen is, blijft het vreemd dat de medewerkers van het ziekenhuis zich beperkt hebben tot het bellen van 112 en niet iemand hebben gestuurd om eerste hulp te verlenen. Want of het nu wel of niet verzekerd is, de wet is ook duidelijk over het onthouden van eerste hulp. De Wet op Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (artikel 47) en het Wetboek voor Strafrecht (artikel 255 en 450) beschrijven dat het strafbaar is personen in hulpeloze toestand te laten. Inmiddels twee dagen later heeft mevr. Witjes nog steeds geen goed woord over voor deze schandalige situatie, 'de regels die verzekeringen opleggen zijn onmenselijk. Dit moeten we niet willen in dit land. Waar is de menselijkheid?'

Mevr. Wubbels, woordvoerder voor de Ommelanger Ziekenhuis Groep, meld aan een collega van Blik op Nieuws de werkwijze van dinsdagmiddag inderdaad niet netjes te vinden. Ze gaat de zaak in elk geval op de agenda van het managementoverleg zetten. Want dat het voortaan anders moet is duidelijk.

De vrouw werd overigens nagekeken in de ambulance en bleek slechts lichte verwondingen te hebben opgelopen.
Terug naar de vorige pagina

 

Foto`s
Geen hulp mogen bieden buiten ziekenhuisterrein blijft vreemd verhaal      

Bottom