Vandaag is het:
 
 
Schoorsteen steenfabriek Rusthoven heeft zijn laatste rook geblazen
laatste update: 19:53 uur
Schoorsteen steenfabriek Rusthoven heeft zijn laatste rook geblazen
Foto`s door: R.M Willems en Archief
Tekst door: Richard Degenhart
Wirdum - De sloop van de markante schoorsteen op het terrein van de voormalig steenfabriek Rusthoven in Wirdum lijkt onafwendbaar. Na klachten van omwonenden over de staat van de schoorsteen heeft de gemeente Loppersum de NAM gevraagd een onderzoek in te stellen. Dit onderzoek werd uitgevoerd door adviesbureau Arcadis en een bouwbedrijf. Beiden kwamen tot dezelfde conclusie:  De schoorsteen is niet meer bestand tegen de aardbevingen, die als gevolg van de gaswinning ontstaan.

De bovenste tien meter van de 30 meter hoge pijp verkeert in zeer slechte staat.  De gemeente heeft eigenaar Willem Liewes daarom gevraagd om de schoorsteen van de oude steenfabriek binnen een maand te slopen. Dit is tegen het zere been van de Stichting Industrieel Erfgoed Noord-Nederland die verzet zich tegen de sloop van de schoorsteen. Het is een heel bijzonder en uniek exemplaar, waarschijnlijk het enige van dit type in Nederland. Maar restauratie volgens de gemeente en eigenaar geen optie, inverband met de hoge kosten die dit met zich meebrengt. De schoorsteen heeft geen monumentale status en zal naar verwachting binnekort verdwijnen uit het Groninger landschap. Afgelopen zaterdag, tijdens de Ekensteinloop, heeft de schoorsteen zijn laatste rook geblazen.

Terug naar de vorige pagina

 

Foto`s
Schoorsteen steenfabriek Rusthoven heeft zijn laatste rook geblazen   Schoorsteen steenfabriek Rusthoven heeft zijn laatste rook geblazen     

Bottom