Vandaag is het:
 
 
Derde editie Filmfestival Oosternieland in het eerste weekend van november
laatste update: 19:53 uur
Derde editie Filmfestival Oosternieland in het eerste weekend van november
Foto`s door: Archief
Tekst door: Richard Degenhart
Oosternieland - Traditiegetrouw zal ook dit jaar weer in het eerste weekend van november het driedaags filmfestival van het Hoogeland in het sfeervolle 13e eeuwse kerkje van Oosternieland plaatsvinden. Dit jaar is het thema Volkeren.
Van de Inuit uit Noord-Canada tot de Maori’s van Nieuw-Zeeland, van Nepalese bewoners van de Himalaya tot de Aboriginals van Australië.

Tijdens het filmfestival worden speelfilms vertoont die onderdelen van  hun cultuur en eventuele conflicten met de heersende cultuur belichten. Wederom is de organisatie erin geslaagd  een bijzonder  en gevarieerd programma samen te stellen.

Vrijdagavond, 1 november om 20.00 uur,  is de openingsfilm Australia . Deze indrukwekkende, ontroerende film vertelt over de gestolen kinderen van Aboriginals. De film is daarmee een aanklacht tegen praktijken van kerken, overheid en welfare. Maar de film laat ook de meest afgelegen en mooiste gebieden ter wereld zien.De bezoekers zullen deze avond in Aboriginal sferen worden gebracht door Fred Appeldorn. Hij zal de avond muzikaal omlijsten op een Didgeridoo.

Zaterdag, 2 november  om 18.30 uur start de adembenemende film Himalaya. Het verhaal over de concurrentiestrijd tussen een koppige jongeman en een trotse dorpsoudste. Voorafgaand aan de film is er Nepalese Dahlsoep verkrijgbaar Atanarjuat, aanvangstijd 20.45 uur, is de late zaterdagavondfilm.  De eerste speelfilm die gemaakt is door de Inuit in hun eigen taal en leefgebied. Een film over goed en kwaad, liefde en haat, wraak en verzoening.

Geheel in de traditie van het filmfestival is de zondagmiddagfilm een familiefilm. Dan wordt  Whale Rider gedraaid:  een film voor jong en oud. Deze film, en ook de andere drie films, zijn zeer geschikt voor middelbare scholieren om een CKV opdracht uit te voeren.  De film handelt over de opvolging van de leider van de Maori-stam. Een meeslepend verhaal dat de  kracht van jonge Maori’s laat zien.
Deze familiefilm start om 17.00 uur.

Voorafgaand aan de film zal er een spectaculaire en interactieve demonstratie zijn van de HAKA-dans, een ceremoniële dans van de Maori’s. Dit wordt verzorgd door Robert Bouman. In de tussentijdse pauze is er voor de liefhebbers niet alleen een drankje maar ook soep te koop. Tijdens het  gehele festival staat er een stand van het Hamelhuys uit de stad Groningen. De Hamelhuys collectie bevat lampen, servies, olie, sieraden en vele andere snuisterijen uit landen als Korea, China en Algerije. De provincie Groningen heeft besloten  het filmfestival geen subsidie te geven. Des te blijer zijn de organisatoren dan ook met de gemeente Eemsmond en de sponsoren die dit unieke, jaarlijks terugkerend, filmfestival wel een warm hart toedragen.

Voor informatie, het volledige programma en het bestellen van tickets kunt u terecht op www.filmfestival2013.nl  of telefonisch  06-214 66 256 / 06-156 18 507

Terug naar de vorige pagina

 

Foto`s
Derde editie Filmfestival Oosternieland in het eerste weekend van november      

Bottom